Scotia nu este o destinatie “usoara”. Este o alegere pe care o faci “la maturitate” atunci cand iti doresti ca dupa o singura vacanta sa fi uimit, incantat, surprins, satisfacut, intrigat, implinit si peste toate acestea pe deplin fericit. Sa fi calatorit si admirat, sa fi cantat, dansat, ascultat poezie si fanfara de cimpoaie, sa fi gustat, mirosit si atins, sa fi empatizat cu eroi curajosi, indragostiti, mandri, cucernici, fanatici, creativi, miseriosi si peste toate acestea mandari ca sunt Scotieni. AZI poti simti Scotia ancestrala peste tot …pentru ca asta isi doreste Scotia de azi: isi pretuieste istoria si natura, isi protejeaza identitatea (fie culturala, artistica sau gastronimica) si obiceiurile istorice, isi lauda mostenirea si isi declama cu mandrie si curaj libertatea!  Anul 2014 ar putea fi ANUL SCOTIEI sau cel putin anul in care lumea va vedea SCOTIA cu alti ochi si ii va recunoaste locul privilegiat in inima sa.

Daca pentru unii dintre noi Scotia inseamna clanuri,  tartan si Sean Connery,  pentru altii Angus, Whisky si Haggis, pentru o parte cimpoaie, teatru si Robert Burns iar pentru alta parte Loch Ness,  Culloden  si Inverness, pentru toata lumea insa Scotia inseamna CASTELE. Mari sau mici, fortarete sau palate regale, resedinte a sefilor de clan sau doar cetati de aparare, romanice, georgiene, paladiene, jacobine sau  victoriene, cu atingerile gotice ale unor maestrii zidari necunoscuti sau cu cele magic-neo-clasice ale lui Robert Adam,  castelele Scotiei sunt adevarate trezorerii.  Colectii de mobila, de arta, de tapiterie medievala, de costume sau obiecte personale, arhitectura si design, gastronomie si landscaping, istorie, literatura, povesti si binenteles, nelipsitele fantome, legende  si secrete care pigmenteaza perfect destinatiile misterioase sau romantice din Highland.

Propunerea noastra de escapada scotiana  incepe in  Edinburgh, capitala ancestrala a Scotiei. In EDINBURG, Castelul-fortareata ce domina si apara orasul de mai bine de 900 de ani a fost scena celor mai importante momente si a celor mai multi monarhi ai Scotiei, de la capturarea Pietrei Destinului de catre Edward I in 1296 si pana la reintoarcerea sa pe pamant scotian in 1996, si de la Regina Margaret (ulterior Sfanta Margareta)  la Mary, Regina Scotienilor, James VI si  Anne, prima regina a Marii Britanii si Irlandei.
PALATUL LINLITHGOW,  fosta resedinta a mai multor monarhi in secolele 16 si 17, bine conservat si depanand istorii importante despre Clanul si Dinastia Stuart, despre Mary, Queen of  Scots  si  mama ei Regina Mary of Guise al carui spirit se pare ca ne se poate despartii de Linlithgow si ruinele sale.
STIRLING CASTLE , unul dintre cele mai mari si mai importante castele Scotiene, loc al incoronarii a numerosi monarhi si preferata resedinta de retragere in timpul invaziilor engleze si daneze , troneaza in varful unei  stanci, parca divin construita sa ii gazduiasca zidurile maiestuoase. Arhitectura sa eclectica, cu puternice influente franceze, engleze si germane a suferit numeroase modificari si imbunatatiri pentru a tine pasul cu ambitiile dinastiilor si clanurilor scotiene ce i-au fost stapane. Cu o investitie de peste 12 milioane de lire s-a reusit restaurarea si aducerea la forma initiala a multor Sali si spatii ale apalatului dar si a unor opere de arta decorativa, mobila si arta monumentala medievala care va or incanta pe deplin.
Urmatoarea propunere este celebrul CASTEL BALMORAL, resedinta scotiana a Familiei Regale Britanice incepand cu regina Victoria si pana astazi cand Regina Elisabeta II a Marii Britanii isi petrece aici in fiecare an cateva saptamani din luna iulie. In restul anului palatul si mai ales domeniu sau sunt  o destinatie splendida pentru gradina, padurile si arboretul sau vast, arhitectura sa clasic baroniala scotiana si frumoasa sala de bal a palatului.
CASTELUL GLAMIS, o spendida constructie din caramida rosie, resedinta a Clanului Lyon inca din secolul XIV, castelul este un loc plin de amintirile actualei familie Regale britanice, fiind locul de nastere al Reginei Mama Elisabeta, sotia Regelui George VI,  mama Reginei Elisabeta II a Marii Britanii si al Printesei Margareta, sora actualei regine care s-a si nascut aici. Castelul este inconjurat de un minunat parc ce face parte din Patrimoniul natural al Gradinilor si Parcurilor Amenajate din Scotia, frumusetea sa facandu-l pe celebrul horticultuor David Austin sa boteze o minunata varietate de trandafir roz cu numele sau. Castelul este celebru si pentru asocierea sa cu personajul Machbeth din piesa omonima a lui Shakespeare care isi are resedinta in Castelul Glamis.
CASTELUL CRAIGIEVAR, unul dintre cele mai emblematice castele scotiene este un adevarat castel de basm: tencuiala roz pal, numeroaase turnuri si balcoane, silueta supla in contrast cu imprejurimile dramatice ale muntilor Grampian, aspect de fortareata si resedinta baroniala a clanului Sempill si al vestitei familii Forbes de mai bine de 300 de ani. Renovat de curand, numeroase elemente , tablouri, fresce, tapiserii, mobila si lucrari de arta s-au restaurat iar castelul isi primeste oaspetii din aprilie pana in Septembrie intr-un tur cu numeroase povestiri.
CAWDOR CASTLE, resedinta clanurilor Calder si  Campbells incepand cu secolul al XV-lea, castelul este pentru totdeauna legat le William Shakespeare al carui personaj principal din tragedia Macbeth este ridicat la rangul de Thane of Cawdor. Castelul, locuit si astazi de Angelika, Contesa de Cawdor este perfect conservat si nenumarate piese originale sunt astazi expuse , incepand cu salonul principal care gazduieste portretele tuturor Contilor de Cawdor si al carui semineu construit in 1600 este inca functional, continuand cu sala de desen, dormitorul regal, bucatariile si in special celebra sala The Thon Tree care gazduieste de mai bine de 600 de ani, legendarul trunchi al copacului in jurul caruia a fost construit castelul.  Cele trei gradini istorice ale sale ( prima creata si plantata in secolul al 17-lea, cea dea doua in peroada 1760-1778 iar ultima in anii ’60) sunt deosebit de frumoase si sunt  declarate Patrimoniu natural fiind ingrijite exclusiv de catre o organizatie special creata pentru protejarea si perpetuarea lor.
Nici un tur al castelelor  nu ar fi complete fara a vizita ruinele spectaculoase a celor mai romantice castele Scotiene: URQUHART CASTLE – unul dintre cele mai vizitate castele din Scotia, situat chiar in capatul estic al Lacului Loch Ness, fortareata importanta in Razboiul de independenta al Scotiei, o adevarata scena naturala, dramatica si romantica in acelasi timp, care vorbeste despre nenumaratele lupte intre clanurile Mac Donalds si Grant pentru a-l stapani si despre distrugerea sa intentionata pentru a nu cadea in mainile Jacobinilor,  si EILEAN DONAN CASTLE – castelul ale carui ruine si amplasare a facut din el imaginea emblematica a castelelor Scotiene. Asezat pe o mica insula, intr-o zona de protectie naturala, deosebit de pitoreasca, la intalnirea a trei lacuri si inconjurat de inaltimile care dau numele provinciei, castelul a fost incepand cu secolul XIII  resedinta clanurilor Mackenzie si a aliatilor lor Macrae, pana la distrugerea sa de catre navele guvernamentale in 1719 in razboiul contra  rebelilor Jacobini. In ultimele secole s-a incercat recladirea castelului, forma in care il gasim astazi datorandu-se  restaurarii realizate in secolul 20 de catre urmasii clanului John Macrae.