podgorii

Pe podgorii românești - vinuri alese

Magic Holiday | August 2022

Podgoriile românești dau naștere unora dintre cele mai aromate și valoroase modele de vinuri autohtone. Cu peste 180,000 de hectare de viță-de-vie pe tot teritoriul țării, piața locală de vinuri și-a îmbogățit selecția în special la nivelul soiurilor alese, prețioase, care se produc mult mai greu. Deoarece România se află pe locul 5 când vine vorba de suprafața totală acoperită de viță-de-vie, garantăm că împătimiții vinurilor au o selecție largă de locuri pe care să le descopere și unde să deguste bunătățuri, în principalele 8 zone viticole ale țării unde se cultivă de secole întregi cele mai bune și calitative vinuri. Împreună vom descoperi câteva dintre ele.

Vinurile La Salina sunt produse în Valea Arieșului, în arealul viticol tânăr (2011), refăcut, al dealului Durgău din imediata apropiere a Salinei Turda (județul Cluj) intrând sub indicația geografică „Dealurile Transilvaniei”. Zona are tradiție seculară în viticultură, în vremea Imperiului Roman, aici aflându-se unul dintre cele mai dezvoltate centre ale administrației din Dacia. În 2014, recoltarea s-a făcut pe o suprafață de 20 de hectare, cu o producție de 47.000 de sticle. 2019 a fost anul în care s-a ajuns la capacitatea maximă de producție, îmbuteliind 300,000 de sticle cu vin de pe toată suprafața de 42 de hectare.

Aici sunt cultivate în special soiuri de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Noire, Riesling de Rhin, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Neuburger. Mărcile La Salina sunt ISSA (nume ales drept omagiu adus tradiției ancestrale în producția de vin de pe dealurile din apropierea cetății romane Potaissa, un vin realizat din Sauvignon Blanc și Chardonnay), Rose (din Pinot Noir) și Pinot Noir create de vinificatorul Ovidiu Maxim. Pe domeniul La Salina veți găsi și un restaurant („Sarea-n Bucate”) și o pensiune cu 13 camere, Salina Turda și Ștrandul Durgău (cu ape mineralizate clorosodice). Cheile Turzii sunt de neratat, iar castrul roman ridicat la Potaissa drept centru de staționare a Legiunii a V-a Macedonica vă pune față în față cu istoria și cu așezarea fortificată de extremă importanță pentru apărarea graniței de nord a Imperiului Roman, una dintre cele mai înaintate puncte ale cuceririi romane din Dacia. Proprietarii podgoriei La Salina sunt Simion Mureșan și Claudiu Sugar.

Situată la 100 de km nord-est de București, podgoria La Certa din Regiunea Dealu Mare (județul Buzău) se întinde de-a lungul paralelei 45, asemeni celorlalte zone viticole celebre Bordeaux, Saint-Emilion și Toscana. Pe domeniile care astăzi au ajuns la 82 de hectare, s-au produs în 2014 peste 200.000 de litri de vin sub privirea ageră a vinificatorului Mihai Băniță din soiuri internaționale Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Blaufraenkisch, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling de Rhin, Muscat Ottonel și Chardonnay, cât și din soiurile autohtone valoroase de Fetească Neagră și Fetească Albă. Pe domeniu, în centrul podgoriei tronează Conacul Dorobanțu construit în 1901 după planurile arhitectului Ion Mincu fiind renovat în 2005. Mărcile La Certa sunt Conac Dorobanțu, Fine Wine Collection, LacertA, La Certa Blanc de Noir 2014. În 2015, vinul Cuvee IX 2012 LacertA a primit Medalia de Aur la Premiile de excelență Vinul.ro, iar Blaufraenkisch 2011 Lacerta, Pinot Noir 2011 Lacerta și Cuvee X LacertA au obținut Medaliile de Argint. Proprietarul podgoriei este grupul de investiții romano-austriac Fine Wine: Martin Milos, Angelika Gabriele Christiane Milos, Hermann Geissler, Larisa Ioana Friedl, Walter Friedl.

Podgoriile Licorna Winehouse fac parte din centrul viticol Tohani din podgoria Dealul Mare – Prahova; și se întind pe o suprafață de 22 de hectare orientate spre sud-est, la o altitudine de 215 m, fiind înființate în 2013 de Virgil Harabagiu. Podgoria este cultivată cu soiuri internaționale și românești de success: Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon și Sangiovese, iar vinurile sunt create de oenologul Gabriel Lacurean. Mărcile Licorna sunt: Licorna (cupaje), Serafim (soiuri pure) și Bon Viveur. Conacul ce face parte din complexul Licorna Winehouse a aparținut familiei Nicolau și reprezenta pentru aceștia locul unde își înnobilau producția de struguri pe care o realizau în timpul anului. Acesta a fost construit între anii 1907 – 1909 cu pietrari italieni care, în acele vremuri, erau învățători în arta sculpturii pietrelor pentru localnicii tohăneni. În anul 2015 Cabernetul Sauvignon din 2014, Budana 2 de la Licorna Winehouse a câștigat Medalia de Aur la Premiile de Excelență Vinul.ro.

Întregul domeniu pe care îl deţine Vitis Metamorfosis în Podgoria Dealu Mare, în centrele viticole Urlaţi şi Breaza, plaiurile viticole Valea Urloi, Fintești și Năeni are o suprafață de 100 de hectare. Vitis Metamorfosis a luat fiinţă în anul 2008 prin parteneriatul dintre trei nume de referinţă din industria vinului - Marchesi Antinori, Halewood România şi familia oenologului Fiorenzo Rista. Din suprafaţa totală, 67,5 hectare sunt plantate cu viţă-de-vie. Până în prezent sunt plantate soiurile Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Fetească Regală, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc şi Chardonnay. În prezent, Vitis Metamorfosis are un portofoliu de 14 vinuri: Cantvs Primvs Cabernet Sauvignon și Cantvs Primvs Fetească Neagră, produsele etalon al cramei, şi gamele Via Colţul Pietrei, Via Marchizului, Viile Metamorfosis şi Fluturi. Dupa o atentă supraveghere internațională care a durat trei ani, Vitis Metamorphosis a obținut certificare pe o suprafață de aproximativ 15 hectare în Podgoria Dealu Mare unde cultivă struguri ecologici din sortimente Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Fetească Regală şi Fetească Albă. Agricultura ecologică interzice utilizarea fertilizatorilor de sinteză şi tratarea plantelor cu pesticide sau insecticide, iar ameliorarea solului se obţine doar cu îngrăşăminte naturale. Calitatea strugurilor obţinuţi din plante eco este superioară celor convenţionali, iar vinul obţinut astfel este unic prin proprietăţile sale organice. Vinuri Viile Metamorfosis premiate în 2015 sunt Fetească Neagră Cantvs Primvs 2012 și Negru de Drăgăşani Via Marchizului 2013.

Abonare Newsletter

Dacă un singur „travel cocktail” nu e de ajuns, abonează-te la Newsletter-ul nostru QUIZZ FIZZ unde răspundem la întrebări - formulate și neformulate - , te informăm cu privire la tot ce e nou în materie de călătorii, deschidem un dialog cu tine pe tema poveștilor de drum și îți facem surprize plăcute.