La Salina

Vinurile La Salina sunt produse in Valea Ariesului, in arealul viticol tanar (2011), refacut, al dealului Durgău din imediata apropiere a Salinei Turda (Turda-judetul Cluj) intrand sub indicația geografică “Dealurile Transilvaniei”. Zona are tradiție seculară în viticultura, in vremea Imperiului Roman, aici aflandu-se unul dintre cele mai dezvoltate centre ale administrației din Dacia. În 2014, recoltarea s-a făcut pe o suprafață de 20 de hectare, cu o producție de 47.000 de sticle. 2019 va fi anul în care se va ajunge la capacitatea maximă de producție, cînd se preconizeaza imbutelierea a 300 000 de sticle cu vin, de pe toată suprafața de 42 de hectare. Sunt cultivate in special soiuri de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Noire, Riesling de Rhin, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Neuburger. Marcile La Salina sunt ISSA (nume ales ca omagiu adus traditiei ancestrale in productia de vin de pe dealurile din apropierea cetatii romane Potaissa, un vin realizat din Sauvignon Blanc si Chardonnay), Rose ( din Pinot Noir) si Pinot Noire create de vinificatorul Ovidiu Maxim. Pe domeniul La Salina veti gasi si un restaurant (“Sarea-n Bucate”) si o pensiune cu 13 camere, Salina Turda (minunat proiect de repunere in circuitul turistic) si Strandul Durgau (cu ape mineralizate clorosodice) sunt la o aruncatura de bat, Cheile Turzii sunt de neratat iar castrul roman ridicat la Potaissa ca centru de stationare a Legiunii a V-a Macedonica va pune fata in fata cu istoria si cu asezarea fortificata de extrema importanta pentru apararea granitei de nord a Imperiului Roman, una dintre cele mai inaintate puncte ale cuceririi romane din Dacia. Proprietarii podgoriei La Salina sunt Simion Mureșan și Claudiu Sugar