In cea mai calda si secetoasa  zona a Toscanei, pe dealurile ce inconjoara vechiul orasel medieval Montalcino se produce unul dintre cele mai  rare si scumpe vinuri italiene, primul vin italian provenit dintr-o regiune atestata DOCG (Denumire de Origine Controlata si Garantata) in  1980: Brunello di Montalcino, un vin rosu produs exclusiv din soiul Sangiovese grosso, imbatranit cel putin 4-5 ani in butoaie de stejar pentru a-si dezvolta intreaga savoare.  Pantele aride din centrul Toscanei sunt recunoscute inca din secolul 14 ca extrem de propice pentru cresterea vitei de vie si maslinilor, orasul Montalcino dezvoltandu-se armonios  datorita asezarii sale pe celebra Via Francigena, vestitul drum medieval ce lega Franta de Roma dar si la mijlocul distantei intre doua mari orase-centre : Florenta si Sienna. O calatorie in zona este un adevarat regal al  simturilor: culorile  Toscanei, moliciunea colinelor,  aromele soiurilor nobile de struguri, savoarea bucatariei  italiene ,  frumusetea arhitecturii orasului ce are inca in picioare cladiri din secolul 13, eleganta resedintelor nobiliare transformate in hoteluri de 5 stele. Asadar un wine tour in Toscane, vine intotdeauna insotit de experiente spectaculoase care includ nu numai degustari ci si calatorii splendide (cu Vespa sau Ferrari) printre podgorii, chiparosi inalti si ferme cu ziduri groase de piatra ,  vizite in localitati medievale, castele si terme-spa pentru unice momente de „dolce far niente”. Nu ratati o zi in „Diamantul Renasterii Italiene”- Florenta , in Pissa, in vechiul oras etrusc Coltrona ori in orasul-cetate gotica Sienna cu o splendida arhitectura din secolele XIII-XIV, dar si abatia San Galgano si turnurile medievale de piatra din San Gimignano. Iar daca vizitezi Montalcino si Toscana toamna nu poti trece peste vendemmia (culesul strugurilor), recolta maslinelor ori stransul faimoaselor trufe toscane. Daca vrei sa faci o comparatie intre Brunello de Montalcino si alte soiuri toscane cunoscute, nu uita ca aici se cultiva pe zone intinse si Montepulciano dar si Chianti (cel mai prestigios vin dulce italian)