douro

Plimbare prin Montalcino și Douro

Magic Holiday | August 2022

Sunt Italia sau Spania pe lista ta de destinații de vacanță? Îți dorești o experiență unică prin care să deguști din vinurile prețioase produse în podgoriile locale? Dacă da, astăzi descoperim împreună două dintre cele mai frumoase stațiuni europene de vacanță care merită vizitate dacă te afli într-o mică escapadă de sezon.

În cea mai caldă și secetoasă zonă a Toscanei, pe dealurile ce înconjoară vechiul orășel medieval Montalcino se produce unul dintre cele mai rare și scumpe vinuri italiene, primul vin italian provenit dintr-o regiune atestată DOCG (Denumire de Origine Controlată și Garantată) în1980: Brunello di Montalcino, un vin roșu produs exclusiv din soiul Sangiovese Grosso, îmbătrânit cel puțin 4-5 ani în butoaie de stejar pentru a-și dezvolta întreaga savoare. Pantele aride din centrul Toscanei sunt recunoscute încă din secolul 14 ca extrem de propice pentru creșterea viței-de-vie și măslinilor, orașul Montalcino dezvoltându-se armonios datorită așezării sale pe celebra Via Francigena, vestitul drum medieval ce leagă Franța de Roma, dar și la mijlocul distanței între două mari orașe-centre: Florența și Sienna.

O călătorie în zonă este un adevărat festival al simțurilor: culorile Toscanei, moliciunea colinelor, aromele soiurilor nobile de struguri, savoarea bucătăriei italiene, frumusețea arhitecturii orașului ce are încă în picioare clădiri din secolul 13, eleganța reședințelor nobiliare transformate în hoteluri de 5 stele. Așadar, un wine tour în Toscana vine întotdeauna însoțit de experiențe spectaculoase care înclud nu numai degustări, ci și călătorii splendide (cu Vespa sau Ferrari) printre podgorii, chiparoși înalți și ferme cu ziduri groase de piatră, vizite în localități medievale, castele și terme-spa pentru unice momente de „dolce far niente”.

Nu ratați o zi în „Diamantul Renașterii Italiene”- Florența, orașul-cetate gotic Sienna cu o splendidă arhitectură din secolele XIII-XIV, dar și abația San Galgano și turnurile medievale de piatră din San Gimignano. Iar dacă vizitezi Montalcino și Toscana toamna, nu poți trece peste vendemmia (culesul strugurilor), recolta măslinelor, ori strânsul faimoaselor trufe toscane. Dacă vrei să faci o comparație între Brunello de Montalcino și alte soiuri toscane cunoscute, nu uita că aici se cultivă pe zone întinse și Montepulciano, dar și Chianti (cel mai prestigios vin dulce italian).

Continuăm wine tour-ul de-a lungul Douro Valley, din Spania în Portugalia. Însă în vestita vale portugheză, nu te vei bucura exclusiv doar de degustări de vin de Porto, ci poate fi privită ca o adevărată evadare într-o fascinantă poveste în care natura, peisajul, oamenii, tradițiile, locurile și activitățile sunt legate unele de altele prin legături invizibile creând un tablou cu o atmosferă unică în lume. Dealurile dramatice și văile frumoase săpate de-a lungul secolelor de râul Douro, și afluenții în solul bun și bogat din nordul Portugaliei au primit de-a lungul timpului “îmbunătățiri” prin numeroase terasări ce asigură astăzi cea mai mare parte a producției de vin de Porto din lume. Viile, protejate de brizele reci ale Atlanticului de vârfurile Serra da Marao produc un vin roșu, dulce, licoros, puternic alcoolizat (până la 23%) a cărui denumire de origine a fost protejată și recunoscută internațional încă din 1756.

Făcut celebru de marinarii portughezi, vinul de Porto a primit un impuls foarte puternic din partea britanicilor care, începând cu anul 1706 l-au cumpărat în cantități mari și l-au comercializat peste tot în lume. Numeroase vase germane și olandeze ce urcau pe blândul râu Douro au participat și ele la creșterea reputației vinului portughez.

Valea Douro este însă vestită nu doar pentru vinul de Porto, ci și pentru peisajul său care, indiferent de anotimp este încântător, asemeni unei pânze albe ce își schimbă culorile sezonier: albastrul râului se completează primăvara cu albul strălucitor al florilor de migdal și de verdele crud al dealurilor, vara cu pete strălucitoare de galben, iar toamna cu toate nuanțele de portocaliu, cupru, brun și roșu ce se întrepătrund într-o feerie picturală. Toate aceste culori sunt puse în evidență de cele peste 100 de Quintas (vechi ferme înstărite) ce răsar pe coline și care într-o mare măsură sunt deschise publicului. Unele dintre ele chiar se transformă în reședințe confortabile și cochete de 4 sau 5 stele unde degustările se alătură unor experiențe culinare deosebite și sunt completate de accesul către izvoarele termale și spa-uri amenajate printre culturile de măslini, în bătaia soarelui portughez.

Iar pentru a condimenta o astfel de experiență, vă invităm să vizitați orașul istoric Porto ori una dintre cele trei zone declarate Patrimoniu Natural Unesco (ce cuprinde cascade, plaje fluviale, izvoare, plante și animale rare și endemice), să vă plimbați pe râul Douro, să acostați în Marina de Aregos pentru un prânz savuros și o vizită la termele de aici, să jucați golf în Amarante și să încheiați călătoria în celebrul Spa al hotelului Aquapura.

 

Abonare Newsletter

Dacă un singur „travel cocktail” nu e de ajuns, abonează-te la Newsletter-ul nostru QUIZZ FIZZ unde răspundem la întrebări - formulate și neformulate - , te informăm cu privire la tot ce e nou în materie de călătorii, deschidem un dialog cu tine pe tema poveștilor de drum și îți facem surprize plăcute.